Norm (İhtiyaç) Fazlası Öğretmen Ataması (Kadrolu - Sözleşmeli)

Zonguldak Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 22/12/2020 tarih ve 18301449 sayılı Norm (İhtiyaç) Fazlası Öğretmen Ataması (Kadrolu - Sözleşmeli) yazısı

23.12.2020 241

İlimiz milli eğitim müdürlükleri ve bağlı eğitim kurumlarında görevli kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerden ilgi (b) yönetmelik ile yapılan 2020-2021 eğitim öğretim yılı norm kadro güncellemelerine istinaden onaylanan norm tespit çizelgelerine göre Norm(ihtiyaç) fazlası öğretmenlerin, ilgi (a) Yönetmelik hükümleri çerçevesinde öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına tercihte bulunanlar arasından puan üstünlüğüne göre takvim doğrultusunda atanmaları yapılacaktır.

Bu kapsamda;


 

1-İlgi (a) Yönetmeliğin 53.maddesinin 3.fıkrasında" Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü olan 31/12/2020 tarihi esas alınır. Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır. " hükmü ile, İlgi (c) Yönetmeliğin 18. maddesinde; " (1) Eğitim kurumu ve/veya bölüm kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla bazı derslerin kaldırılması veya istihdam alanının daralması gibi nedenlerle öğretmen fazlalığı oluşması hâlinde, öncelikle sözleşmeli öğretmenler ihtiyaç fazlası öğretmen olarak değerlendirilir. (2) İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarına uygun eğitim kurumlarına valiliklerce atanır. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri, görev yaptıkları il içinde alanında ihtiyaç olmaması ya da öğretmenlerin bu fıkraya göre yapılması öngörülen görev yeri değişikliğini kabul etmemeleri hâlinde sona erer." Hükümleri yer almaktadır.

2-Okul-kurum ve ilçe milli eğitim müdürlükleri yukarıdaki hükümler doğrultusunda ilçelerinde ve okullarında görevli öğretmenlerden norm (ihtiyaç) fazlası durumdakilerin tespitini yaparak gerekli tebligatı yapmaları gerekmektedir.  Norm kadro fazlası aday öğretmenler, başvurunun son günü itibariyle atandıkları yerde 1 yıllık çalışma süresini doldurmuş olanlar tercih de bulunabilecektir.

3-Norm kadro fazlası öğretmenlerden işlem takvimine göre kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin tercihleri birlikte alınacaktır. Yerleştirme işleminde ise, önce kadrolu öğretmenlerin tercihleri dikkate alınacak, daha sonra sözleşmeli öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak değerlendirilecektir. Tercihlere yerleştirme işlemlerinde ise kadrolu öğretmenler hizmet puan üstünlüğüne göre, sözleşmeli öğretmenler ise atanma/mülakat puanı üstünlüğü esas alınarak yapılacaktır.


4-Öğretmenler tercihlerini zorunlu çalışma yükümlülüklerine göre yapmaları, zorunlu çalışma yükümlüsü olan norm fazlası öğretmenlerin 4,5 ve 6. Hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarını tercih etmeleri gerekmektedir. 


5-Norm kadro fazlası öğretmenlerin il içi yer değiştirme işlemlerinde, öğretmenlerin halen görev yaptıkları eğitim kurumlarındaki ihtiyaç fazlalığı durumu dikkate alınarak branşlarında öncelikli olarak kadrolarının bulunduğu yerleşim yerindeki/ilçedeki eğitim kurumlarına bunun da mümkün olmaması durumunda diğer ilçelerdeki ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre değerlendirilmek suretiyle atama yapılacaktır. Bu sebepten norm(ihtiyaç) fazlası durumdaki kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler tercih başvurusunda öncelikle kadrolarının bulunduğu ilçede bulunan eğitim kurumlarını tercih edecek, bunun mümkün olmaması veya kadrolarının bulunduğu ilçedeki ihtiyaç bulunan tüm eğitim kurumlarını tercih etmeleri  koşulu ile ilçe dışı tercihte bulunacaktır. Okul-kurum ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin tercih başvurularında bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.


6-Norm kadro fazlası sözleşmeli öğretmenlerden müracaatta bulunmayan vaya tercihlerine atanamayanlar il milli eğitim müdürlüğünce ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına yer değişiklikleri yapılacaktır.


7-Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değişikliği işlemlerinde norm kadro fazlası olma şartı aranacağından norm kadro fazlası olmayan öğretmenlerin atama başvuruları kabul edilmeyecektir.


8- Norm kadro fazlası öğretmenlerden kadrolu olanların hizmet puanlarının hesaplanmasında başvurunun son günü ve MEBBİS kayıtları esas alınacaktır.

 

9-Eğitim kurumlarındaki norm kadro fazlası öğretmenler ile İl/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrinde bulunan norm kadro fazlası durumda olan öğretmenler yer değiştirme sürecinde kendilerine tebliğ edilen branşındaki münhal eğitim kurumları (münhal eğitim kurumları alan değişikliği ataması sonrası müdürlüğümüz internet sitesinde ilan edilecektir.) arasından en fazla 20 (yirmi) eğitim kurumu tercihinde bulunarak ekte gönderilen başvuru formu ile kadrosunun bulunduğu eğitim kurumu müdürlüklerine başvuracaklardır. 


10-Bilişim teknolojileri alanında; "bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği matematik-bilgisayar bölümü, istatistik ve bilgisayar bilimleri, bilgisayar teknolojisi bölümü/bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri bölümü ile bilgi teknolojileri" mezunları, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları dışındaki eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.


 

11-Yer değiştirme işlemlerinde; gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğretmenler ile yer değiştirme takviminde belirtilen iş ve işlemlerin tam ve zamanında eksiksiz yapılmasından ilgili Okul/kurum/ilçe yöneticileri sorumlu olacaktır.

12-Norm kadro fazlası öğretmen atamalarında ekte gönderilen başvuru dilekçeleri kullanılacaktır. Atamalar işlem takvimine göre sonuçlandırılacaktır.



13-Bakanlığımızca herhangi bir atama ya da yer değiştirme takvimi yayımlanması veya mevzuat değişikliği olması durumunda norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri iptal edilir veya ertelenebilir.


14-İl içinde soruşturma sonucu görev yeri değiştirilen öğretmenler, norm kadro fazlası olması halinde 3 yıl geçmeden daha önce görev yaptıkları eğitim kurumuna veya ilçeye atanmak üzere yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.


15-Öğretmenlere ait bilgilerin kimlik bilgileri, hizmet puanı, Bakanlık atama alanı, geçici görevlendirme kaydı, norm kadro fazlası olup, olmadığına ilişkin kontroller yapılarak, yanlışlık varsa belgeye dayalı olarak düzeltilmesinden, öğretmen, eğitim kurumu yöneticileri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri müteselsilen sorumlu olacaklardır.


16-Bu duyuru kapsamında yalnızca norm kadro fazlası öğretmenlerimiz istekte bulunabileceklerinden, ilçenizde/okulunuzda 2020-2021 eğitim öğretim yılı norm tespit çizelgelerine istinaden belirlenen norm kadro fazlası durumunda bulunan kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerden,  (Covid-19 salgını nedeni ile uzaktan eğitim faaliyeti yapıldığından) yazılı olarak, bunun mümkün olmaması halinde diğer iletişim kanalları vasıtası ile mutlaka tebliğ edilmesi, il dışında bulunan öğretmenlere de ulaşılarak süreç ile ilgili bilgi verilmesi, tercihlerinin alınması, askerlik, doğum izni vb. nedenlerle aylıksız izinde bulunanlardan tercih yapmak isteyenlerden 2020-2021 eğitim öğretim yılı ara tatil son günü itibari ile göreve başlayacağına ilişkin beyan alınması gerekmektedir.


 

17- Tercih başvurularının ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince hazırlanan başvuru listesinin ekli takvimde belirtilen tarihe kadar, ikinci bir yazışmaya mahal verilmeden Müdürlüğümüz İnsan Kaynakları (Atama) Şubesine iletilmesi gerekmektedir.

 

Norm Fazlası Öğretmen Yer Değiştirme Başvuru Formu

Kaynak: Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü